Mike Carey – The devil you know

The devil you know is het eerste deel in Mike Carey’s reeks over Felix Castor. Het begint als een spookverhaal: Castor werkt als geestenverdrijver. Die beroepskeuze heeft hem al heel wat schade berokkend maar het lukt hem niet om zijn bovennatuurlijke gaven nooit meer aan te wenden. En een exorcist moet ook zijn huur kunnen betalen.

Meanderen is niet het goede woord want het tempo wordt er flink ingehouden maar de plot zigzagt wat af. Als het eenmaal goed op gang is gekomen wordt duidelijk dat Castor eerder een detective is dan een spokenjager. De personages, hoewel memorabel, hangen ook grotendeels van detective en noir cliché’s aan elkaar. Elke vrouw is woest aantrekkelijk en elke man heeft een criminele karakterkop. Pas achteraf zag ik hoe een vrouwelijke demon de rol van femme fatale vervult. Carey’s rare mix van stereotypes uit verschillende genres in een moderne setting zet je als lezer voortdurend op het verkeerde been en leest heerlijk weg.

Het verhaal is grappig, eng en amusant maar voor intellectuele vraagstukken moet je een ander boek hebben. Er is duidelijk een ervaren schrijver aan het werk: de breed uitwaaierende plot wordt uiteindelijk punt voor punt keurig verbonden. Het boek zit tjokvol bovennatuurlijke fenomenen maar het zijn de mensen van vlees en bloed die voor de echte horror-momenten zorgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s