Karen Thompson Walker – The age of miracles

Zonder aanwijsbare reden gaat de aarde opeens langzamer om haar as draaien. Dagen en nachten worden steeds langer en niemand kan voorspellen waar dit toe zal leiden maar het is duidelijk dat het leven op aarde nooit meer hetzelfde zal zijn.

Dit boek is eng. Het tempo ligt laag. Hier geen overweldigende schokeffecten zoals voor de hand ligt bij immense natuurrampen maar gedetailleerde beschrijvingen van het dagelijks leven van de Californische Julia. Het gevoel van dreiging kruipt in je botten.

Julia is 11 en maakt alle ontwikkelingen mee die bij die leeftijd horen: school en de sociale hiërarchie daar, vriendschappen en verliefdheden, een veranderende relatie met haar ouders. En ondertussen vergaat buiten de wereld. Ik ging meeleven met Julia en wilde applaudiseren toen ze eindelijk meer zelfvertrouwen kreeg en het haar niet meer kon schelen hoe leeftijdsgenoten over haar dachten. Tegelijkertijd kreeg ik de neiging om dagelijks even te controleren of er nog vogels door de lucht vlogen en of de zon nog onder ging.

The age of miracles is Karen Thompson Walker’s debuut en dat is een indrukwekkende prestatie. Het is veel overtuigender dan bijvoorbeeld The death of grass doordat het niet doorspoelt of uitzoomt naar de grootste, meest dramatische gebeurtenissen maar het tempo van een mensenleven aanhoudt. Julia’s verslag van haar leven is indringend en blijft nog lang nagalmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s