Helen Oyeyemi – Boy, Snow, Bird

Hoofdpersoon Boy is pittig. Dat moet ook wel, om 20 jaar met haar sadistische, gewelddadige vader te overleven in New York. Het boek begint als ze er op een dag vandoor gaat en in het plaatsje Flax Hill terecht komt.

Boy bouwt een nieuw leven op. Ze krijgt een vaste baan in een boekwinkel, sluit vriendschappen en trouwt met Arturo Whitman. Deze samenvatting van feiten doet het boek geen recht. De taal knispert, sprankelt en ondanks de vaak benarde positie van de hoofdpersoon zit er veel humor in het verhaal. De personages zijn onnavolgbaar en toch levensecht.

Arturo is weduwnaar en heeft al een dochter: Snow. Boy is blank en blond, Arturo heeft hele donkere ogen. Als Boy bevalt van een dochter, heeft het kind een bruine huid. Arturo en zijn familie blijken colored te zijn. Wat dat losmaakt bij Boy en de verwikkelingen die volgen, hakken erin. Maar niet op een voorspelbare manier.

Alles in deze roman loopt anders dan verwacht. Daar bovenop komt een vleugje magisch-realisme of gewoon gekte die van generatie op generatie lijkt te zijn doorgegeven. Het verhaal getuigt van psychologisch inzicht. Oyeyemi heeft het vermogen om zich in te leven in verschillende mensen en generaties.

Op de voorkant van het boek staat een citaat uit The Guardian: “Oyeyemi breathes life into ideas like nobody else”. Die abstracte uitspraak vat het goed samen. Alle ervaringen van alle zeer verschillende mensen in dit boek komen samen onder de noemer identiteit. Hoe je jezelf ziet versus hoe de samenleving je ziet. Hoe vloeibaar identiteit kan zijn. Dat lijkt misschien een open deur of een gemakzuchtige onderwerpkeuze voor iedereen die literatuur met een grote L wil schrijven maar het werkt. Oyeyemi verweeft heel knap een literair thema met een vakkundig geschreven verhaal en zorgt dat je als lezer meegaat in de belevingswereld van haar personages. Ze brengt het verhaal -en daarmee het thema- tot leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s