Sebastian Barry – The secret scripture

Dokter Grene moet bepalen of mevrouw McNulty, een inwonende patiënt in het psychiatrisch ziekenhuis waar hij werkt, bij de op handen zijnde verhuizing naar een andere locatie nog steeds in het gesticht thuishoort of wellicht weer de wijde wereld in kan. Ook al is ze een jaar of 100 en heeft ze geen familie. Haar papieren zijn grotendeels kwijt en de dokter probeert te achterhalen hoe ze ooit in het ziekenhuis is beland. Mevrouw McNulty schrijft ondertussen in het geniep haar eigen levensgeschiedenis op.

The secret scripture is traag. De hoofdpersonen zijn niet altijd even interessant. Vooral de dokter is vaak ronduit saai maar dan volgt er toch weer een intrigerend stukje informatie waardoor je verder leest en blijkt het verhaal dieper te gaan dan de indruk die het in eerste instantie wekte. Schijnbaar onschuldige gebeurtenissen krijgen verderop in het boek een heel andere lading.

Het verhaal had wat minder uitgerekt verteld kunnen worden maar het geeft wel een gedetailleerd beeld van de Ierlandse geschiedenis, inclusief de donkere zijde. Het toont de achteloze wreedheid van mensen die zich door hun sektarische denkbeelden superieur wanen aan anderen. Schrijnende toestanden lijken zowaar de norm in het Ierland van vroeger en ik werd persoonlijk witheet van de passages met een hypocriete geestelijke die de jonge mevrouw McNulty het leven zuur maakt. Dit is een treurig boek met een relatief happy end.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s