Jennifer Egan – Emerald City and other stories

Veel schrijvers van korte verhalen (en in het bijzonder debutanten die een literair visitekaartje willen afgeven) lijken van mening dat als het niet deprimerend is, het geen Literatuur kan zijn. Jennifer Egan dacht daar gelukkig anders over. De personages in haar debuut Emerald City and other stories hebben een hart. Hier geen kille observators van hun eigen leven maar warmbloedige mensen voor wie er wat op het spel staat.

In de beperkte ruimte die het korte verhaal biedt ondergaan Egan’s personages grote of kleine transformaties. Of specifieker: een nieuw besef doet zijn intrede. Al reizen de hoofdpersonen de wereld rond, de nadruk ligt niet op grote gebaren maar op nieuwe inzichten met mogelijk grote gevolgen.

Egan schrijft over relaties tussen vrouwen en mannen, gezinnen en vriendschap maar verrast op die platgetreden paden vaak met haar invalshoek. Helaas boet de verzameling aan kracht in als je alles achter elkaar leest. Zo bijzonder als de lyrische blurbs op de omslag beweren, is dit boek niet. Er komen te veel verveelde of verlaten huisvrouwen voorbij; de witte Amerikaanse middelmaat ging me tegenstaan. De exotisch bedoelde locaties accentueerden voor mij juist hoe klein de belevingswereld van de hoofdpersonen is. Misschien was dat de bedoeling. Misschien ook niet (lezers op Goodreads lijken al dat gereis heel mondaine te vinden).

De sterke bijdrages laten Egan’s talent zien, de rest is gewoon niet zo bijzonder. Eerder las ik van dezelfde auteur The Keep, een moeilijk na te vertellen maar boeiende en knap geschreven roman. In de rest van haar oeuvre lijkt ze meer te durven. Wie Egan op haar best wil lezen, neme een ander boek van haar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s