Andrew Michael Hurley – The Loney

Waar ben ik in beland? Waar gaat dit heen? Die gedachtes spookten een tijd door mijn hoofd aan het begin van dit boek.

The Loney draait om twee broers, Michael en Hanny, in een religieus gezin. De titel van het boek verwijst naar het oord waar ze ervaringen opdoen die hen voor de rest van hun leven zullen vormen. In die zin is het een klassiek coming-of-age verhaal.

Hanny kan niet praten en er lijkt verstandelijk wat aan hem te mankeren. Vanuit Londen reist het gezin daarom elk jaar af naar de kust om een altaar te bezoeken, in de hoop dat het deze keer een wonder oplevert en Hanny ‘geneest’. Michael wordt de rol van Hanny’s beschermer toebedeeld. Dat brengt hen allebei in de problemen als ze verwikkeld raken in de duistere zaakjes van de kustbevolking.

Hurley vertelt zijn verhaal in elegant proza. Als lezer struikel je niet over plot twists maar word je geleidelijk meegevoerd naar de ontknoping. De verradelijke natuur is alomtegenwoordig. De permanente dreiging van de zee, de huilende wind en drijfzand vormen het decor voor de handelingen van de personages. Voeg daarbij de geïsoleerde ligging van The Loney en de enge locals en de Gothic mix is compleet.

Het tempo is niet snel en niet traag. De auteur beschrijft specifieke milieus die niet exotisch zijn maar door hun geslotenheid toch ver van deze lezer af staan. Eigenlijk speelt het hele boek zich af in een hermetisch gesloten wereld, door zowel de locatie van The Loney als de hardcore katholieken waar de jongens mee omringd worden.

De climax stelde me behoorlijk teleur doordat Hurley het opeens in een occulte verklaring zocht. Het deed me te veel denken aan Rosemary’s Baby. Maar dat is het enige minpunt aan dit sfeervolle boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s